„Každé krásné roční období musí jednou skončit, aby mohlo vzniknout nové úchvatné“

Proč tvůj produktivní systém (ne)funguje?

English version

Zdravím magické duše,

Dlouho nevyšel žádný příspěvek, a kdy jindy je lepší čas, než v před-akademickém období. Vzniká nejvíc videí, článků a návodů, jak pracovat chytře a ne tvrdě. Bohužel většina lidí většinou zapomene na jednu důležitou větu "mě vyhovuje tento způsob, nemusí fungovat pro každého stejně".

Dalo by se tomu tak trošku říkat líný systém. Vezmete rutinu jedné osoby a podle ní se řídíte. Buď funguje (pokud máte štěstí), a nebo narazíme v nepříjemných situacích. Během několika akademických let jsem vyzkoušel hned několik metod, a pokud jste také narazili, zde je pár inspirativních řádků.

Rady pro lepší soustředění, jednodušší učení a podobně, můžou opravdu pomoc, ale většinou slouží jako inspiraci (viz věta na začátku). Každý z nás je jiná osobnost, různě zvládá stres a náročné úkoly, a když praktikujeme rutinu někoho ke komu vzhlížíme, často stavíme naše přednosti na druhou kolej.

V mých předchozích příspěvcích, jste si mohli všimnout layoutů inspirovaných Jusuf (Jasmin Reinhard), které jsem byl schopen přizpůsobit svým potřebám, což neplatilo vždycky. Ze začátku jsem v podstatě kopíroval její systém, který sice nějakou dobu fungoval, ale ne na dlouho a ne příliš efektivně.

Takže, co bych měl dělat?

1. Zamyslete se. Co z tvého stávajícího systému funguje? Je to poslouchání hudby, konkrétní místo nebo věc? Nezavrhujte celý systém jen, protože část z něho nefunguje.

2. Zvol si čas, kdy jste nejvíc produktivní. Jen protože někdo řekl „takhle funguje mozek,“ neznamená, že si nemůžete vybrat jiný čas „než byste měli“.

3. Změňte svou rutinu ve víc minimalističtější nebo víc komplexnější podle vašich potřeb (ale zas se nepřepracovávejte).

4. Zkuste různé rutiny. Nezůstaňte jen u jedné a experimentujte. Nebojte se neúspěchu, jelikož to k tomu patří, a pokud zjistíte, že vám daná rutina už po nějaké době nepomáhá, je to pořádku. Časem se měníme, což je jen dobře, protože to znamená, že se vyvíjíme.

Pokud nemáté žádný systém, zkuste pro začátek některé těchto:

Pomodoro - 30-60 minut práce a potom 5-10 minut přestávka

V kuse - třeba 4 hodiny v kuse. Může to znít nerealisticky a drasticky, ale pro programátory a matematiku obecně je to nejvhodnější možnost (kvůli krátkodobému rozumění problému

Inspirativní systém - pracujte když se cítíte, že chcete něco dělat ale nemáte motivaci. Zkuste se pustit Work/Study with Me video na pozadí nebo Lofi Beats na pozadí a uvidíte jestli se cítíte produktivnější (Lepší využívat v kombinaci s nějakou z předchozích možností).

Děkuji, za přečtení tohoto spíše inspirativní článek. Stejně jako ta důležitá myšlenka nahoře, tato rada slouží spíš jako inspirace a jiný pohled na to, jak zlepšit vlastní produktivitu. Vždy je více cest, po kterých se můžeme vydat, a já doufám, že se na té příští opět setkáme. Příště u nového článku a hodně štěstí do nového akademického roku 😊.

V.

Komentáře